Studenter utvecklar företag på sommaren

För fjärde året i rad erbjuder Umeå universitet Holding studenter att utveckla sina affärsidéer på sommaren. Projektet Sommarverifiering inkluderar 15 studenter från Umeå universitet och två affärscoacher från universitetets inkubatorer, Uminova eXpression och Uminova Innovation med syfte att utveckla studenters affärsidéer och entreprenörskap med målet att det ska bli företag.

Det finns stor bredd av affärsområden även detta år. Allt ifrån skärbrädor, smycken, rekryteringsverktyg till en bettingtjänst för datorspel.

– Under Sommarverifiering 2018 ska vi utveckla en prototyp som ska visa tjänstens huvudfunktioner såsom slumpmässig matchmaking. Förutom det ska vi undersöka lagar som kan påverka tjänsten, bland annat GDPR, Lotterilagar och tävlingslagar, berättar Jonas Gustafsson, en av fyra entreprenörer i bettingtjänsten.

Under det fyra veckor långa projektet ges de deltagande studenterna stöd till att verifiera och utveckla sina affärsidéer samt ges möjlighet att ta del av de faciliteter inom digital tillverkning och prototyping som finns i Sliperiet. Målsättningen är att ta affärsidéerna vidare till faktiska företag.

– Att få tid och coachning ger mig en möjlighet att utveckla mitt företag som jag inte hade haft annars. Att ha en kontorsplats och att ingå i en grupp med andra entreprenörer som kan hjälpa varandra och diskutera lösningar med är också väldigt värdefullt, säger Celine Strömbäck, grundare av Celine Strömbäck Design.

Det är otroligt spännande att följa entreprenörernas resa under de här veckorna. Trots att affärsidéerna är av olika typer och i olika skeden i sin utveckling har de stort utbyte mellan varandra och lyfter varandra ur motgångar berättar Oskar Riby, affärscoach på Uminova eXpression och ansvarig för Sommarverifieringsprojektet.

Vår förhoppning är att affärsidéerna fortsätter att utvecklas efter programmet och blir framgångsrika företag med ursprung från Umeå universitet.

Följande företag deltar under Sommarverifieringen 2018.

page1image3786704

Brawl Gaming

page1image2966912

Jonas Gustafson, Fredrik Johansson, Emil Ottosson & Martin Villman

Celine Strömbäck Design

Celine Strömbäck

Felicia Hjelmqvist

Felicia Hjelmqvist

Hiva Design

Marzie Tangestani

Ida Björses

Ida Björses

JEB – Design

Johan Björn

John Andersson – Räck mig ej

John Andersson

Qlubbing

Ricardo Russ & Manuel Hauch

page1image1679776

Weight Sense

page1image3677712

Niclas Carlén & Jesper Svensson

page1image2932976

Young Unicorns (fd. Match my Skills)

Viyan Ateaa