Umeågalan hyllar Umeå universitets bidrag till entreprenörs-Umeå

Vid Umeågalan 2015 den 5 november uppmärksammades Umeå universitets 50-årsjubileum bland annat genom att vicerektor Agneta Marell lyfte de universitetsknutna inkubatorer som har hjälpt universitetets forskare och studenter att förverkliga sina entreprenörsdrömmar.

Umeågalan 2015

Fotograf: Ulrika Bergfors Kriström

Ett axplock av universitetets avknoppningsföretag bjöds upp på scenen. En av de som startat företag genom Uminova och som uppmärksammades var Johanna Björklund, en av grundarna av Codemill, som gav rådet till anställda som vill förverkliga sina drömmar att börja i liten skala, men att satsa stort och ta hjälp av en inkubator.

Upp på scenen bjöds även Lars Stenlund, vd för Vitec som med glimten i ögat tilldelades ett pris som endast delas ut vart femtionde år, nämligen Årets seniora avknoppningspris från Umeå universitet för att hylla ett numera börsnoterat företag som ändå trotsigt och bestämt behåller sitt huvudkontor i Umeå.

Publiken vid galan fick se en magisk filmatisering av spelet Unravel som vunnit hela 12 priser vid internationella E3-galan ­– den största galan inom spelbranschen. Jacob Marklund, teknisk chef på Unravelgame beskrev hur det lilla Umeåföretagets spel nu känns igen bland branschfolk över hela världen tack vare sin unika så kallade garnfysik som spelet baseras på.

Läs hela nyheten på Umeå universitets webbplats.

Text: Anna Lawrence